Powiat Inowrocław: Uczniowie i gęsina
Młodzież Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Kościelcu wzięła udział w szkoleniu zorganizowanym przez Fundację Hodowców Białej Polskiej Gęsi”. Tematem przewodnim był przyzagrodowy chów gęsi alternatywą dla małych gospodarstw.
Uczniowie mieli możliwość wysłuchania ciekawych wykładów prowadzonych przez ekspertów: dr inż. Halinę Bielińską kierującą Krajowym Ośrodkiem Badawczo-Hodowlanym Gęsi w Kołudzie Wielkiej oraz Beatę Chełminiak specjalistę ds. dziedzictwa kulinarnego i przedsiębiorczości.
Tematyka wykładów obejmowała nie tylko wiadomości z zakresu chowu gęsi systemem przyzagrodowym, ale także szczegółowo omówiono aspekty zdrowotne i kulinarne wykorzystania gęsiny na naszych stołach. Ponadto przybliżono uczniom temat rolniczego handlu detalicznego (RHD), czyli możliwość handlu żywnością pochodzącą z własnego gospodarstwa rolnego.
Szkolenie obejmowało również warsztaty kulinarne wraz z degustacjami potraw z gęsiny co cieszyło się wielkim zainteresowaniem wśród słuchaczy.
Zaprezentowano mnóstwo potraw w których można wykorzystać mięso z gęsi, pokazano również jak prawidłowo przebiega luzowanie i faszerowanie tuszki gęsi do dalszej obróbki. Szkolenie to zainspirowało uczniów jak i nauczycieli przedmiotów zawodowych do dalszego pogłębiania wiedzy na temat kulinarnego wykorzystania gęsiny i produktów regionalnych szczególnie pochodzących bezpośrednio od rolników.
Starostwo Powiatowe w Inowrocławiu,
inowroclaw.powiat.pl/
inowroclaw.powiat.pl/contents/content/10/6648
Autor: krystian