Zespół Szkół Gastronomiczno–Hotelarskich im. Genowefy Jaworskiej w Inowrocławiu ogłasza nabór na kwalifikacyjny kurs zawodowy realizowany zgodnie z podstawą programową kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w wyodrębnionej kwalifikacji HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

 

Do kogo skierowany jest kurs?

Kurs jest skierowany do osób, które chcą: dokumentem potwierdzić swoje kwalifikacje zawodowe, zdobyć nowy zawód, uzupełnić wiedzę w zawodzie kucharz, zdobyć uprawnienia do wykonywania  zawodu na poziomie technikum, podnieść kwalifikacje  na potrzeby pracy, uzyskać nowe kwalifikacje zawodowe na rynku pracy, podjąć dalsze kształcenie lub doskonalenie zawodowe w trakcie pracy zawodowej, zdobyć tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych, jednocześnie uzupełnić wykształcenie średnie kształcąc się w Centrum Kształcenia Ustawicznego w Inowrocławiu (więcej informacji www.cku.ino.com.pl)

Co daje ukończenie kursu?

Ukończenie kwalifikacyjnego kursu zawodowego oraz uzyskanie kwalifikacji technika żywienia i usług gastronomicznych umożliwia: podjęcie zatrudnienia w zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.), instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale), organizacjach ochrony konsumenta, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.). Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki czy cateringowych.

Jakie są warunki przystąpienia do kursu?

Warunkiem przystąpienia do kursu jest: posiadanie wykształcenia minimum podstawowego potwierdzonego świadectwem ukończenia szkoły podstawowej/gimnazjum albo  zasadniczej szkoły zawodowej lub branżowej szkoły I stopnia albo świadectwem ukończenia szkoły średniej, posiadanie świadectwa/dyplomu/certyfikatu potwierdzającego uzyskanie kwalifikacji T.6 Sporządzanie potraw i napojów lub TG.07 Sporządzanie potraw i napojów,  lub HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań właściwych dla zawodu kucharz albo dyplomu czeladniczego w zawodzie kucharz

Ile czasu trwa kurs i jak jest zorganizowany?

Kurs w kwalifikacji HGT.12 organizacja żywienia i usług gastronomicznych trwa 430 godzin, rozłożony jest na dwa semestry, a zajęcia odbywają się w formie wieczorowej, dwa razy w tygodniu. Kurs będzie trwał od września 2021 r. do czerwca 2022 r.

Czym kończy się kurs?

Po ukończeniu kursu słuchacz otrzymuje zaświadczenie ukończenia kwalifikacyjnego kursu zawodowego uprawniające do przystąpienia do egzaminu zawodowego Po zdaniu egzaminu zawodowego, absolwent otrzymuje certyfikat kwalifikacji zawodowej wydany przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną w Gdańsku.

Jak zapisać się na kurs?

Szczegóły dotyczące kursu dostępne są na stronie internetowej szkoły www.zsp2.com.plw zakładce NABÓR 2021 lub pod numerem tel. (52) 357 44 53.