Jak prawidłowo przyprawić mięso na burgery?

Domowe burgery to doskonały pomysł na pyszny, pożywny obiad dla całej rodziny. Choć w daniu tym każdy składnik ma znaczenie, to właśnie mięso nadaje mu wyjątkowego smaku. Jeśli zamiast gotowych produktów mrożonych wybierasz samodzielnie przygotowane mięso, pamiętaj o odpowiednim przyprawieniu. Sprawdź, jak to zrobić!

Własne mięso na burgery – dlaczego warto?

Decydując się na przygotowanie własnych burgerów w domu, masz do wyboru dwie opcje: skorzystanie z gotowych kotletów lub samodzielne przyrządzenie mięsa. Pierwsza opcja jest oczywiście wygodniejsza i szybsza. W sklepach i marketach dostępne są kotlety do burgerów mrożone lub gotowe do podania po podgrzaniu.

Sam wybór produktu gotowego oczywiście nie jest niczym złym. Niestety, wystarczy przeczytać skład takich kotletów, by dowiedzieć się, że nie brak w nich sztucznych dodatków i polepszaczy smaku. Oczywiście można spotkać wyjątki, jednak wybierając mięso samodzielnie i przygotowując je od podstaw, masz pewność jego świeżości i jakości. Kto choć raz spróbował „prawdziwego” burgera ze świeżo zmielonego mięsa wie, jak ogromną robi to różnicę!

Jakie mięso wybrać?

Najlepszym mięsem do burgera jest wołowina. Idealne pod względem konsystencji i ilości tłuszczu są antrykot, mostek, łopatka, szponder lub rostbef. Zawierają one 20-25% tłuszczu, który jest niezbędny dla nadania smaku. Najlepiej kupić mięso w kawałku i samodzielnie zmielić. Ewentualnie wybrać sklep, w którym obsługa zrobi to na miejscu z wybranego kawałka. Unikaj raczej paczkowanego mięsa mielonego, ponieważ często zawiera ono sztuczne dodatki, bywa też nie pierwszej świeżości.

Jak przyprawić mięso na burgery?

Wysokojakościowe mięso wołowe nie potrzebuje wielu dodatków. Wystarczy sól i pieprz. Tak naprawdę przyprawy są często dodawane do burgerów tylko po to, by zamaskować smak niskiej jakości mięsa.

Ważne jest nie tylko to, czym przyprawisz burgera, ale też moment, w którym to zrobisz. Najlepiej posolić i popieprzyć uformowane kotlety tuż przed samym smażeniem. Nie czekaj, aż mięso nabierze temperatury pokojowej. Zimne zmielone mięso uformuj w kulki, następnie rozpłaszcz do grubości około 1 cm, dodaj sól i pieprz, a następnie od razu wrzuć na ruszt lub ewentualnie patelnię. Dzięki temu burgery zachowają swoją soczystość.

Zdrowe burgery nie tylko w domu

Przyrządzając burgery samodzielnie wiesz dokładnie, jakie składniki znajdą się w Twoim daniu. Dokonując świadomych wyborów, unikasz szkodliwych dodatków i polepszaczy. Nie oznacza to jednak, że zdrowego burgera nie możesz też zjeść w restauracji, a nawet w food trucku! Ważne, by dobrze wybrać lokal.

Aromatyczne burgery Warszawa przyrządzone ze starannie wyselekcjonowanych składników zjedziesz w Pasibusie. Niezależnie od tego, jaką restaurację wybierzesz, zwróć uwagę na opinie i sprawdź, czy w menu opisano skład burgera. Cena takiej kanapki z pewnością będzie wyższa niż w typowej sieciówce, jednak zarówno smak, jak i pożywność wysokiej jakości dania są tego warte!