Powiat Inowrocław: Wielkie powiatowe święto dożynkowe
Niektórzy wspominali, że takiej wspaniałej uroczystości nie pamiętają od lat. Powiatowa Msza Święta Dożynkowa, która odbyła się w Inowrocławiu stała się wielkim świętem rolników oraz hołdem dla ich pracy.
Kościół Zwiastowania Najświętszej Maryi Pannie został specjalnie udekorowany, a sama uroczystość rozpoczęła się od wejścia pocztów sztandarowych oraz wprowadzenia wieńca dożynkowego i bochna chleba symbolu rolniczego trudu.
Niedzielną mszę dla kilkuset wiernych odprawił ks. prałat Leszek Kaczmarek wraz z o. Kamilem Paczkowskim, gwardianem w kościele pw. św. Bonawentury w Pakości.
- Musimy pamiętać o wielkiej roli jaką w naszym życiu odgrywają rolnicy. Nie wszyscy zdajemy sobie sprawę w tych marketowych czasach, że to dzięki nim mamy co jeść mówił podczas kazania ks. prałat Leszek Kaczmarek.
Starosta Inowrocławski Wiesława Pawłowska podkreślała w kończącym uroczystość przemówieniu znaczenie rolnictwa dla regionu oraz dziękowała wszystkim, którzy przyczyniają się do tego, że możemy codziennie jeść chleb.
- Wszystkie dobra, które dostarcza nam Matka Ziemia są dzięki ciężkiej pracy tych ludzi, którzy nie tylko trudem swych rąk, ale także miłością do ziemi dają nam pokarm powiedziała Wiesława Pawłowska.
W uroczystości wzięli udział członkowie Zarządu Powiatu Inowrocławskiego, radni powiatowi, burmistrzowie i wójtowie gmin powiatu, przedstawiciele wielu szkół i organizacji oraz stowarzyszeń.
Oprawę artystyczną zapewniło Towarzystwo Śpiewu Halka i Orkiestra Dęta Inowrocławskich Kopalń Soli Solino SA prowadzona przez jego kierownika Zbigniewa Raczkowskiego.
Przy okazji święta plonów warto podać garść danych statystycznych dotyczących rolnictwa w Powiecie Inowrocławskim.
Użytki rolne stanowią powierzchnię 104590 ha, w tym grunty orne zajmują powierzchnię 84708 ha, co stanowi blisko 81% użytków rolnych, użytki zielone (łąki i pastwiska) zajmują powierzchnię 9235 ha (8,83%), sady - 583 ha gruntów (0,56%), a pozostałe grunty rolne - 10064 ha (9,6%).
Powiat Inowrocławski jest terenem rolniczym ze znaczną przewagą gruntów dobrych. Jakość gleb w powiecie jest bardzo istotnym czynnikiem dla rozwoju rolnictwa, warunkującym wysokość i jakość uzyskiwanych plonów.
W strukturze zasiewów przeważają zboża, które stanowią około 60% powierzchni zasiewów, w tym: pszenica 21372 ha, jęczmień 4768 ha, pszenżyto 2635 ha, a żyto 1730 ha. Buraki cukrowe uprawiane są na powierzchni 6509 ha, ziemniaki 1988 ha, a cykoria 557 ha. Rzepak uprawiany jest na powierzchni 4485 ha.
W ostatnich latach znacznie zwiększyła się uprawa kukurydzy, której powierzchnia wynosi 20239 ha. Spory udział w uprawach mają również warzywa, w tym: cebula 3618 ha, groch 1684 ha, marchew 1179 ha, fasola 1317 ha i brokuł 533 ha.
Duża powierzchnia pszenicy i buraków cukrowych w strukturze upraw świadczy o dobrej jakości gleb w Powiecie Inowrocławskim. Powierzchnia uprawy żyta, które siane jest na gruntach piaszczystych stanowi tylko 1730 ha.
Artykuł ukazał się w Tygodniku Informacyjnym Powiatu, Miast i Gmin 10 września 2021 r.
Starostwo Powiatowe w Inowrocławiu,
inowroclaw.powiat.pl/contents/content/10/9246
Autor: krystian