Wędliny naturalne prosto z lokalnych masarni

Nie da się ukryć, że obecnie żyjemy w niezwykle szybkim tempie, a także pod ogromna presją. Zgodnie z obowiązującymi trendami staramy się dbać o swoją sylwetkę i uważać na to co jemy. Mimo tego, że staramy się jeść zdrowo i w miarę możliwości ekologicznie, zwykle nie zwracamy uwagi na to, skąd pochodzi to co jemy i co zawiera w swoim składzie. Okazuje się, że Polacy niezwykle lubują się w wędlinach i zwykle stanowią one nieodłączną część posiłku każdego z nas. Niemniej jednak, kupując wędliny z popularnych marketów wielkopowierzchniowych, tak naprawdę kupujemy jedynie połowę mięsa. Drugą połowę stanowią konserwanty i sztuczne barwniki, które mogą być bezpośrednim zagrożeniem dla naszego zdrowia. Z tego też powodu, warto zwrócić się w stronę wędlin naturalnych, które pochodzą prosto z lokalnych masarni. Co je wyróżnia i dlaczego warto?

Wędliny naturalne z polskich masarni - dlaczego warto?

Każdy z nas uwielbia zapach swojskiej wędliny, która została przygotowana w tradycyjny sposób. Niemniej jednak, obecnie w marketach wielkopowierzchniowych przeważają produkty, które z naturalnością nie mają wiele wspólnego. Każda z wędlin, która nie pochodzi z ekologicznych masarni, tak naprawdę jest tylko w 50% produktem mięsnym. Można to bardzo łatwo zauważyć, gdyż każdy z nas, kto wie jak smakuje i jak pachnie naturalna wędlina, z łatwością zauważy, że w produktach ze sklepowych półek brakuje tego charakterystycznego aromatu i posmaku. W wędlinach takich znajduje się cała masa konserwantów i sztucznych barwników, które z kolei mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. W masarniach, które nie stawiają na ekologię, zwierzęta są często bezlitośnie faszerowane hormonami wzrostu i innymi substancjami. Co więcej, łatwo można zweryfikować to, że naturalne wędliny nadają się do spożycia tylko przez kilka dni, zaś te ze sklepowych półek mają niezwykle długi termin przydatności. Warto również zwrócić uwagę na skład. W przypadku wędlin naturalnych zwykle w składzie oprócz mięsa, znajdziemy również dobrze nam znane naturalne przyprawy jak np. liście laurowe, sól czy też pieprz. W przypadku innych wędlin paczkowanych, możemy tam znaleźć całą chemiczną tablicę i substancje o nieznanych nam dotąd nazwach.

Co wyróżnia wędliny naturalne z polskich masarni?

Wędliny naturalne, które ma w swojej ofercie polska rodzinna masarnia, wyróżniają się przede wszystkim niepowtarzalny smak i aromat, którego nie doświadczymy w przypadku innych wędlin. Co więcej, na opakowaniach naturalnych wędlin znajdziemy niezbędne atesty, które dowodzą na to, że produkt ten został wytworzony zgodnie z obowiązującymi standardami ekologicznymi i jest w 100% naturalnych. Finalnie, możemy jasno stwierdzić, że naturalne wędliny pochodzące z ekologicznych masarni nie znajdą miejsca na sklepowych półkach razem z wędlinami innego pochodzenia. Tego typu wędliny możemy znaleźć tylko na specjalnie dedykowanych im stoiskach lub na dziale sklepowym, który przeznaczony jest tylko i wyłącznie na naturalną i ekologiczną żywność. Z pewnością ich cena będzie również nieco wyższa, jednak na własnym zdrowiu nie warto oszczędzać.