Jak jeść, by zachować prawidłową wagę w okresie zimowym?

Okres zimowy wielu z nas kojarzy się z wieczorami pod ciepłym kocem i kubkiem gorącej herbaty. Coraz mniej czasu spędzamy na świeżym powietrzu, ograniczając swój ruch do minimum. Maleje też zaangażowanie w przygotowanie świeżych, pożywnych posiłków, co powoduje, że duża część społeczeństwa podczas zimy tyje. Nawet kilka nadprogramowych kilogramów zwiększa ryzyko otyłości i pojawienia się chorób sercowo-naczyniowych! Aby do tego nie dopuścić, niezbędne jest trzymanie zdrowej, zbilansowanej diety przez cały rok. 

Kaloryczność dopasowana do trybu życia

Z racji tego, że podczas zimy nasza aktywność w ciągu dnia się zmniejsza, co w głównej mierze spowodowane jest krótkimi dniami, kalorie dostarczane wraz z pożywieniem nie mogą przekraczać dziennego zapotrzebowania organizmu na energię. Oznacza to, że aby utrzymać wagę podczas zimy, niezbędne jest obliczenie całkowitej przemiany materii. Zimą, kiedy najczęściej współczynnik ruchu się zmniejsza, zapotrzebowanie może być niższe niż w okresie letnim. Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy i pomimo tego, że dieta nie ulega zmianie, przybiera zimą na wadze. Już nawet 300 nadprogramowych kalorii w ciągu dnia może sprawić, że w ciągu miesiąca przytyjemy prawie dwa kilogramy.

Dla tych, którzy nie czują się dobrze w dziedzinie gotowania, z pomocą przychodzi dieta pudełkowa. Korzystając z oferty cateringu dietetycznego mamy gwarancję, że gotowe posiłki będą dostarczane pod nasz dom, bez obawy, że ich kaloryczność będzie zbyt wysoka względem naszych potrzeb. Dodatkowo jest to doskonała propozycja dla osób cierpiących na nietolerancje pokarmowe, wegan, wegeterian czy cukrzyków, gdyż posiłki są komponowane tak, by spełnić wymogi każdej, nawet najbardziej rygorystycznej diety.

Wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw podczas gotowania

Aby jadłospis w ciągu zimy był pełnowartościowy i dostarczał wszystkich niezbędnych witamin i minerałów, należy w jadłospisie zawrzeć sezonowe warzywa i owoce. Zimą częściej korzysta się z mrożonek, gotowych dań obiadowych oraz jedzenia z restauracji, które są uboższe w składniki odżywcze i niestety, wysokokaloryczne. Swój zimowy jadłospis powinno się opierać na zielonych warzywach liściowych, takich jak sałata, cykoria czy roszponka. Mogą stanowić podstawę każdej smacznej sałatki lub być dodatkiem do kanapek. Zima to także doskonały czas na spożywanie buraków, dyni, brukselki, kalafiora czy kapusty, które mogą podbić walory smakowe każdej potrawy oraz wzbogacić ją w witaminy. Są niskokaloryczne, ale bardzo sycące! W okresie zimowym warto postawić na jabłka, z których można wyczarować śniadaniowe placuszki, świeże soki, a nawet dietetyczne desery. Jeżeli jednak nie odnajdujemy się w kuchni i nie potrafimy komponować prostych, ale i odżywczych potraw, możemy wypróbować catering dietetyczny.

Dieta pudełkowa skierowana jest nawet dla najbardziej wybrednych osób. Pozwala na dobór idealnie skomponowanego menu, bazującego na ulubionych produktach spożywczych bez obaw, że któryś z posiłków nie spełni oczekiwań. Taki catering pozwala próbować nowych, nieznanych wcześniej dań przyrządzonych tylko na podstawie ulubionych składników.
Sprawdź ofertę: https://eatfitcatering.pl/catering-dietetyczny/inowroclaw/